Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
  • Announcement

    Sorry for the recent downtime. Still much to do but we have the site updated, secure and back online.  Expect more changes.

Pinball Electrical 101


maxxsinner
 Share

Recommended Posts

A quick question. My pin cab is going to be in a living room in a smaller house and I've built it with being able to play with headphones in mind if needed. If I hook up all the knockers and solenoids etc is there a way with the flip of a switch to go into silent mode? I guess turn LedWiz off?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 395
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

I was planning on hooking up the Zebulon High Power board.

My intent was to use it to drive 3 sets of 4 RGB LEDs @ 12v (1-9 ports) and 7 Contactors @ 24v (10-16 ports)

FWIW, I believe that the conection for the Zebulon board seems easy - Connect it to the 17-36 output fom the LEDWiz, and take out the LEDWiz "Bank Voltage" Power cables - leaving them empty.

My question is:

Can I still use my LEDWiz as normal for the 1-16 and plug in 5v and 12v into the "Bank Voltage"?

Edited by boogies2
Link to comment
Share on other sites

Thanks Zeb and Max for such QUICK responces.

I am going to run 4 350ma LEDs to each port in a set - each port will firing 1 set of 4.

Each LED set (of 4) will be outputting: 4*350ma ~ 1.7a

3 RGB sets (of 4) will use the 9 ports

It will be a total of 12 RGB LEDs only using 9 ports.

Yes, I'll keep 5v going to the LEDWiz.

I was planning to use the remaining LEDwiz ports for the lower voltage stuff that'll be safer.

Another quick question, that I already think I understand:

The zebulon board requires no voltage bank like the ledwiz, just the 5v and 12v for the board itself

Link to comment
Share on other sites

Gotcha, 4 leds to a set.

The booster only uses the 5v and 12v to power the board circuitry, no bank power necessary.

Just an FYI on the voltage banks on the ledwiz itself, they only provide a path for the clamping diodes in the event of feedback from a coil to protect the driver chips on the board.

There's no real gain by connecting those banks if all that is connected is leds as the leds are diodes and provide the same protection themselves. It doesn't hurt anything to connect them, but there's no real reason to.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Another question...

Does anyone happen to know how many Amps a AE-23-800 coil uses?

I bought a knocker from PBL w/intent of hooking it up via the Zebulon board, or maybe a relay, but I can't seem to find out the amps that it pulls.

My understanding is that you can use a 48v PSU or a 24v, but the 48v will be louder.

Link to comment
Share on other sites

Small bump for the "Is it safe to hook up a WMS Knocker to the Zeb High Power Board?"

And an update for anyone wanting to see the end-results of the Zebulon High Power Board in 4 LED per channel action.

Here's a demo the LEDWiz ports at the beginning of this vid:

Big thanks to Zeb and Max for their work on these boards :top:

Edited by boogies2
Link to comment
Share on other sites

I got it hooked up to the 24v, and it sounds good....

I was mostly concerned with damaging the Zebulon High Power Board, and secondly about the 24v PSU.

I went ahead and fused (3amp 250v, fast blow) both the power and the ground close to the knocker (figuring too much can't hurt).

I know that the knocker is a "surged" kinda knock, and that keeping the channel open, wouldn't give me the desired effect.

It would keep the knocker at the end of the pole, magnatized, if the channel stayed open.

I clicked on the LumaControl panel kinda rapidly, to hear it, and it sounded really weak, but I didn't have a plate for it to hit, just the wood.

Accidently, my mouse cursor went off the correct lumacontrol button, and the solenoid stay energized for a couple seconds (around 4), until the fuse blew (on the power side).

After replacing the fuse, I decided not to continue the testing with that method, so I tried adding the solenoid control to the ledcontrol.ini for AFM (S7), but it didn't work at all :(

I tried the same method with MM (S7 as well) and it worked - Yeah!!! It still sounded like a 1 on a scale of 1 to 10, 1 being weak, and 10 being a real knocker. While MM was repeatedly firing during test mode, I put a plate for it to strike and YAHHOOO - it sounds good. On a scale of 1 to 10, it now sounds like a 5 or 6. It really makes me want to change it to 48v, because I'm sure it would really be a 9 or 10 if I did.

http://www.youtube.com/watch?v=sfxJIvulfuA

Edited by boogies2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

I think I just exploded my Creative Gigaworks T3 Amp. It happened while pushing the main circuit breaker of my cab "slowly", there was some weird noise and the amp is just dead now. Everything else works though. I've been turning on/off the thing for months now and nothing ever happened, so I suppose it's not something that fails "by design".

Now before I buy a new amp I would like to know what happened and how I can prevent it. Is it possible that there's some kind of over voltage when pressing the button that causes the amp to break? Could a simple fuse after the circuit breaker prevent that? Are there other solutions?

Any help appreciated!

Link to comment
Share on other sites

Hey freezy. Most amps have a fuse that you can get to on the unit somewhere. Just hope it's not internal to be a PITA.

I have that unit so will have a look and see what I can find out for you.

Sometimes "slowly" pushing a switch will cause an arc to occur in the switch, drawing a heap of current but it normally does nothing detrimental.

I have blown the fuse on my Logitech amp a couple of times but at least that one is external.

Link to comment
Share on other sites

A fuse after the switch might give you more trouble that it's worth.

Acording to the amp label, there are no serviceable parts inside, which normally means 'please buy a new one :)'

If you disconnect the power cord and remove gently pull the panel out, I would be betting there is a soldered fuse on there that has blown.

Fingers crossed for you freezy. Once you get it open, post a couple of pics if you still need help.

Link to comment
Share on other sites

Just tested and looks indeed like a broken fuse. Since I have some fuse holders left, how about I screw one to the inner side of the amp and put a fuse in there?

UPDATE:

post-55178-142870584487_thumb.jpg

Tried a 500mA fuse but it popped immediately. I have 5A and 10A, the original was 1A. I don't dare putting a 5A, what do you think?

Edited by freezy
Link to comment
Share on other sites

Thanks zeb, I've just ordered a bunch of 1A fast blowing fuses. I haven't seen anything burnt or swelled inside the amp. However I'm going to replace the switch, seems like crap-quality.

Will need to play without sound until they arrive. Cheers for the help, guys!

Link to comment
Share on other sites

Looking at the pics again, that resistor behind the fuse on the board looks to be burned up, so does the one across from it (R13 and R30). Might want to look at replacing them and possibly Q1 (the transistor between them).

Edited by zebulon
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Create New...