Jump to content
HyperSync, HyperList and FTP are now back online ×
Honosuseri

Understanding Daphne, using RetroArch

Recommended Posts

As you probably know there is a RetroArch core to play Daphne games BUT currently it's broken! I wish the developer luck getting the official core stable.

Thanks to @Reznnate. We now have access again to the working test core (HERE: https://drive.google.com/open?id=1frcFNWPinSkfyafsBXsnfHd46_kS1yIY). We can install this .so file through a new feature in RA, an install core option under "load cores" has been added. I've put together a video to help you peeps understand the Daphne game files and the settings required to get the games playing through RA and Hyperspin. I hope it's of help to some of you....
 

 

  • Like 2
  • Super Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daphne can be a confusing system to configure, there is something I should have explained better in the video.

The first line of the framefile text file, is as I said the path line. If a "." is there it's stating the files of the "tracks" listed are located in the same folder as that .txt file. SO...my original Bega.txt file was correct BUT for that to work, you would need to put all those game files in the framefile folder along with the .txt files. 

I consider that a lazy/messy way of doing it, which is why I said it was "wrong". I prefer to have the game files kept in their appropriate folders, just having the .txt files in the framefile folder. As shown edit the first line of each game's .txt file, to point to the game folder where the media files are located.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Honosunseri,

Please could you help me as i have been trying to solve this for hours.

I am already pretty good i think when it comes to android and hyper spin etc and I have followed your instructions very carefully and i believe very properly.

However, Daphne on my nvidia shield tv using RetroArch 1.7.7 and the test core you linked still isn't working for me.

I have tried to run cobra command rom directly in RetroArch before even going to the next stage with hypertspin integration and it either fails to load content or crashes RetroArch completely.

I have the zip roms in the rom folder, the games in Emulators/Daphne/Daphne in individually named folders that matching  .txt frame files that i have placed in the frame file folder . I have also edited the .txt files with the correct path as you described.

But no matter which rom i try and run directly in retroarch , ace, lair, cobra command etc..none will run they all say failed to load content?

 

Please please help as i can't understand why yours is working in the vid 

 

Cheers

Guy

Share this post


Link to post
Share on other sites

also just to add..the games are running fine on my MacBook pro using the same media / .m2v, ogg  files i am trying tio use on android set up

Cheers

 

Guy

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, guybark said:

also just to add..the games are running fine on my MacBook pro using the same media / .m2v, ogg  files i am trying tio use on android set up

Cheers

Guy

Are you using the 64bit version of RetroArch? It doesn't work with that sadly!

I've recently reverted back to 1.7.7 (32bit) from 1.7.8 (which defaults to 64bit on STV). Daphne plays fine for me from RetroArch and Hyperspin with the test core.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

i am think i am using 32bit ..its definitely version 1.7.7 from the stable build, android download section of the retroarch website... i had the option of retroarch.apk or retroarchaa64.apk so i downloaded retroarch.apk as i presume that is 32bit version?

i installed the daphne core and it shows as daphne v0.04

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, guybark said:

Hi,

i am think i am using 32bit ..its definitely version 1.7.7 from the stable build, android download section of the retroarch website... i had the option of retroarch.apk or retroarchaa64.apk so i downloaded retroarch.apk as i presume that is 32bit version?

i installed the daphne core and it shows as daphne v0.04

Sounds right. Have you stopped google playstore from auto updating? It's possible it has updated you to 1.7.8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well the path I used in the first line of the framefile txts, was for a drive that was adopted as internal storage. If you are using an external drive it would be different, the games won't play if they can't find those files.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am also using a usb hard drive as adopted storage..retroarch shows the path to games as /storage/emulated/0/Hyperspin/Emulators/Daphne/Daphne/“game name”

however X-plore shows the path to games As /sdcard/Hyperspin/Emulators/Daphne/Daphne/“game name”

so now i am really confused 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, guybark said:

Do i have to set something up in android to tell it how to play m2v files beforehand ?

No. I have no clue why you can't get it working. Works fine for me and other people who have followed in my footsteps. I had someone asking me just last week, I pointed him to the RA 1.7.7 (32bit) download. He got it working and then asked how to add coins to start the game (FYI: click left thumb stick).

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am at a loss? Could it be the media files i am using then Are the wrong ones even though they work perfectly on mac? Or could the version of android tv i am using be causing the issue..i am in the latest version ..are you ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, guybark said:

I am at a loss? Could it be the media files i am using then Are the wrong ones even though they work perfectly on mac? Or could the version of android tv i am using be causing the issue..i am in the latest version ..are you ?

I don't use Apple crap I have no idea. My STV was updated recently so is up to date. I'm sorry but I don't know why you are having problems.

I'd suggest you proceed and configure it with Hyperspin. I seem to recall when I tested the alpha core on it's release that the games didn't load manually in RA BUT Hyperspin did load them. Give it a go and see what happens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok cheers will carry on with hyperspin and give it a try.  Thanks for taking the time to try and help ..i love these old games and its very frustrating lol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Still no joy I'm afraid...please could you check if any of your m2v files play just by clicking on them in the x-plore files app? 
 

my ogg files play absolutely fine  in the native android player but when i click on the m2v file is just says “cannot play this video” 

i am wondering if this could be the problem?

i have attached a video clip showing what i mean

 

thanks

guy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your attachments don't work, it's an issue with the forum. I can't test it I'm afraid, I doubt there's anything wrong with the files you have if they work on mac. Have you tried updating the assets in the online updater of RA?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry, but yes i have updated the assets and still hyperspin crashes back to main menu ...do you have a l8nk to the version of hyperspin you using please maybe i have a bad version although all my other systems work fine 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, guybark said:

Sorry, but yes i have updated the assets and still hyperspin crashes back to main menu ...do you have a l8nk to the version of hyperspin you using please maybe i have a bad version although all my other systems work fine 

I use the one off the playstore. I don't use Zero Jay's modded apk, I'm not interested in using the 64bit version of RA I just had it for testing purposes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oh ok...i am still stuck then...damn

the only thing i can think of is my m2v files are wrong  as they wont play in android natively ..please can you send me a link to your cobra command files  or please could you try and play them in x-plore to eliminate that possibility 

 

many thanks

guy 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, guybark said:

Oh ok...i am still stuck then...damn

the only thing i can think of is my m2v files are wrong  as they wont play in android natively ..please can you send me a link to your cobra command files  or please could you try and play them in x-plore to eliminate that possibility 

many thanks

guy 

I made it very clear in that video NOT to ask me for the game files or Hyperspin media. I've already told you I can't test the m2v files, I don't have the STV with me. I'm very busy with my Commodore Amiga project for the Hyperspin community right now. I wish I had time to help everyone but I don't, that's why I make the videos. Much of what you have asked is in the video or covered in the comments section.

All the best with it, I hope you figure it out soon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for your help..but  unfortunately i am totally baffled as i have followed your instructions to the letter , checked and double checked and it crashes back to the menu every time either when trying with retroarch or hyperspin to run the games. 
 

i just thought it was strange that the M2v  video files wont even play in x-plore or esfile explorer so i  have to assume thats the problem 

i only asked for the files from cobra command out of desperation and thought you were saying no to providing links to the paid  m2v for space ace etc ..so apologies i mis understood

Cheers

 

guy 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Honosuseri,

Really sorry to bother you again, but i am still stuck on this and I would really appreciate some further help

I have determined that i must have my path set correctly in my frame file emulated/0/Hyperspin/Emulators/Daphne/Daphne/ace/ .

The reason i know this is because i deleted the .dat file in that folder, then i ran hyperspin and selected space ace. Hyperspin crashed back to my shield tv home menu but it also created a new .dat file in that folder in the process. So the path must be correct. I tried the same test a couple of times and it kept creating a new .dat file 

So it seems to just be refusing to play the ace.m2v video file in that folder and causing the crash

I have tried playing the .m2v video file in es file explore and it will not play when i select the default standard android video player.

Although it plays fine when i select Vlc or Mx video Player.

So i was wondering if you have any other video playing apps installed on your system that i don't? or do you know which video player is playing the .m2v file on your device.

or is there a way of assigning the default app for .m2v files as either VLC or Mx Player on the nvidia shield like you can on android phones.

I know i have asked you this before and you are busy but i seem so close to cracking this now 

Please help!

 

Many thanks

 

Guy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By Acet
      Hi all, hope someone can help me. I'm trying to set up Retroarch with the core ScummVM with Hyperspin. I followed this guide ,
      but am stuck on a few points.
      1. Where do I create my game folders? I put them in Hyperspin/Emulators/ScummVM/roms. Is this OK?
      2. Where do the media folders go? E.g. Day of the Tentacle, do I put the media folder in Hyperspin/Media/tentacle? Or do I have a media folder inside the folder where I put my rom?
      3. None of the media I've saved in the standard Media path currently shows up on the wheel, I'm assuming that's because the XML file has the "game/folder" structure in place, so fixing 2 will fix this?
      4. I couldn't edit the settings in Retroarch for ScummVM (rom path etc) is this needed, or will the games launch anyway? They seem to work fine when I manually select the *.scummvm file
      5. Finally this guide is pretty old, so is there a newer/better way to do this? Perhaps using the ScummVM apk instead of Retroarch?
       
      Thanks in advance for any help. 
    • By Honosuseri
      Right guys as some of you are aware Google changed how things work on the Google Play Store a while back, when we install an app it will use the 32 or 64 bit version depending on what's native to the device. As we're mainly focused on the Shield TV here on the Android part of the forum, it is a 64 bit device. This has proved to be a bit of an issue for those of us who love Retroarch as there are some serious differences between the 32bit and 64bit versions. In a nutshell currently we have access to more cores for us to play our retro systems on the 32 bit version. RetroArch provide a RetroArch_ra32.apk which is a dedicated 32bit version we can sideload/install and use, however Hyperspin is NOT setup to use this version as some of the paths changed.

      So...I decompiled the Hyperspin.apk and made the necessary changes (yes including the config path) to solely use RA_32. I've done some limited testing with RA_32 (1.8.7) and it seems a okay to me (even the Daphne test core works) however I don't use screen overlays or really bother with alternate config setups (in truth I've not used the STV in many months!). Feel free to download it and test yourselves, obviously backup your essential files AND do remember the .ini files need to be adjusted to use RA32....

      exe=com.retroarch/com.retroarch.browser.retroactivity.RetroActivityFuture
      becomes
      exe=com.retroarch.ra32/com.retroarch.browser.retroactivity.RetroActivityFuture

      It's easy enough to open all your .ini files with notepad++. Use the Search and replace feature to find com.retroarch/ and replace to com.retroarch.ra32/ do this for all opened files then save all.

      Those who use adopted storage it's wise to move the Retroarch_ra32 app to internal storage after installing AND before running it for the first time. Let me know how it works for you, I'll do a Youtube video to help those less experienced with setting up Hyperspin when I know it's working 100% and I have the free time.

      Mega Link for Hyperspin_0.1.8_Hono.apk (https://mega.nz/file/zQNBCYKI#QVrG4uVVmvXHshl8LbosQi7LAjQmUA09R5k_YqhcMBI)
      RetroArch_ra32 (1.8.8) newest stable version at time of posting (http://buildbot.libretro.com/stable/1.8.8/android/)
    • By Wandurlust
      Hi all, It seems retroarch (at least on android) has removed their Mupen64plus core and replaced it with Mupen64plus-next. My hyperspin (Nvidia shield) won't launch N64 games anymore because it's trying to launch a core that no longer exist. I have tried editing my "Nintendo 64.ini" file with multiple variations to get the new core to launch, but I cannot get it to work. Anyone know the new core parameters off hand? I've searched quite a bit and am coming up empty.  Just to clarify I'm looking for the "Parameters =" line under the exe= that determines which core retro arch will use. I have confirmed manually loading the "Mupen64Plus-Next" core works with content. I just can't seem to get the command line correct to have it launch from hyperspin. Any help is appreciated thanks! I have already switched to it launching "Mupen64 FZ" in the meantime, but I prefer the launch coming from retroarch because FZ resumes mid-game where you left off when starting from hyperspin, and I prefer the WOW factor of games loading from the title screen.
×
×
  • Create New...