Jump to content
Fromlostdays

How To Set Up HyperSpin on the Nvidia Shield (Beginners Guide)

Recommended Posts

Have you set your rompath as in your .INI??? Folder names are case sensitive.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, after loading the core in retroarch now works....but when i want to close a game in hyperspin ,it comes back to the retroarch menú, is it that normal?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Other cuestión is, is necesary to load the core Of every machine i want to play before launching hyperspin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah, going into Retroarch is normal. I normally just close the game window, as Hyperspin should still be running in the background. You just need to download the cores you wish to use, Retroarch doesn't contain any cores until you download them :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, after loading the core in retroarch now works....but when i want to close a game in hyperspin ,it comes back to the retroarch menú, is it that normal?

please set a quick menu shortcut, that uses combine keys, it is in input menu of retroarch, it is off by default

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have now 3 systems running, NES, súper NES and génesis, n64 try to boot but then comes back to the menú, any One has the same problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi. Im having same issue on the Shield TV. Setup everything according to this guide. My Hyperspin folder is on sdcard1. I am trying 1 emu, NES. I renamed the roms according to the XML file. The roms work in retroarch yet they wont load in hyperspin.

These are the first few lines of my ini file.

 

[exe info]
path=H:\hyperspin\Emulators\Nintendo Entertainment System\
rompath=Emulators/Nintendo Entertainment System/roms/
userompath=true
exe=com.retroarch/com.retroarch.browser.retroactivity.RetroActivityFuture
romextension=zip,nes
parameters=cores/nestopia_libretro_android.so
searchsubfolders=true
pcgame=false
winstate=HIDDEN
hyperlaunch=true

 

Any help is appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I dont get it. I absolutely dont get it. The Tutorial is a little bit to blurry. I dont find any solution and it worked not one time. Only with ArchBrowser and there was game installed in hypespin (2020 Baseball) that dont exist in the rom path. I cannot load the rom and im trying since 4 hours. Nathing work absolutely nathing. Retroarch is completely new to me. I dont knwo what i have to do with it. and so on sry i know its hard work to make to tutorials but this tutorial helped me not. :/ Sry if im a lil bit disrespectfull im fucking pissed because nathing works. We tryed so fucking many ways now and nathing. He only starts hyperspin (but wow you install it via google app) but i dont know what it have to do with the folder (with exe files) on my sdcard. The paths are wrong thats not the prob but its frustrating if you search 2 hours then you see oh nice the paths are bullshit. Whatever hyperspin rocks but this tutorials explain 10% of the whole thing. And the PC setup tutorials are nonsense for android. Other progs and launcher and whatever. I dont wanne blame you you are surely skilled but plz write a better tutorial this tutorial dont work. I did it 1 to 1 nathing. Roms still missing. bah im so fucking pissed im not stupid or a kid or whatever but the whole thing makes no sense i need cores for the retroarc and bios files and whatever. WTF

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyperspin isn't for you TripleA!!! I suggest you download Gamesome!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dude i believe it is. I love this games since my childhood. I will reroll everything now. But how it is there it dont work but later maybe more i dont give up i will get this little .... :>

Share this post


Link to post
Share on other sites

It works. Had to download in RetroArc the Core for bsnes. This would be fine if it stands in the tutorials this small things can things fucking up :> The rest is perfect. Nice would be if anybody can descripe the tools from Don better and so on. But Trial and Error anytime it will work. Sry for my temper. :>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try unzipping one of the ROMs, and then trying to launch it. And make sure the rompath matches the one in your .ini, it's case sensitive.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dude at first what are u using the same tools like in the turoial? Important is you download the "bios" in retroarch. For Super Nintendo as example bsnes_.... Its called core. Its important because he will not find any rom without this process. Then you have to write nathing in path. I have read the settings post. And you clean your file. And sry for yesterday i was so fucking tired. :D

 

Super Nintendo Entertainment System.ini (i cleaned the ini from stupid commands that are not supported

 

*IMPORTANT* The path is empty and its fine. Its not supported in the android version. rompath is a absolute path. That means if you mount it with a sd you have to write the thing. THis is important and dont do it different. If you mount a sd card with your hyperspin use /mnt/ then the sdcard directory and the rest is like in the tutorial. Sry my englisch sucks. Im native german.

[hide]

[exe info]
path=
rompath=/mnt/sdcard2/Hyperspin/Emulators/Super Nintendo Entertainment System/roms/
userompath=true
exe=com.retroarch/com.retroarch.browser.retroactivity.RetroActivityFuture
romextension=zip,smc,7z
parameters=cores/bsnes_mercury_performance_libretro_android.so
searchsubfolders=
pcgame=false
winstate=
hyperlaunch=false
 
[filters]
parents_only=false
themes_only=false
wheels_only=false
roms_only=false
 
[wheel]
style=normal
text_width=700
small_text_width=260
large_text_width=400
text_color1=0x00BFFD
text_color2=0xFFFFFF
 
[pointer]
animated=true
x=975
y=360
 
[special Art A]
default=true
active=true
x=512
y=720
length=3
 
[special Art B]
default=true
active=true
x=512
y=740
length=3
 
[Game Text]
text_color1         = 0xFD070B
text_color2         = 0xFD070B
stroke_color        = 0x000000
text1_textsize=26
text1_strokesize=7
text1_x=32
text1_y=610
text2_textsize=36
text2_strokesize=8
text2_x=30
text2_y=640

[/hide]

 

my settings.ini

 

[hide]

[Main]
 Menu_Mode=multi

[/hide]

 

No joke thats all in the settings.ino. ;> It works fine. I cleaned the ini a lil bit. :>

Share this post


Link to post
Share on other sites

TripleA - I did not use Don's tools as Im on a Mac. I believe my issue is in the rompath. After I edited my ini to your specs, I did see a message when Hyperspin ran that external storage was mounted. One thing I noticed on the Nvidia Shield TV is when I copied over my Hyperspin folder, the .ini files had a .txt extention added to them. I dont know why android is doing that.  I renamed the SNES ini without the .txt extension and still cannot find the roms. Im still looking and trying things. I did load the core in retroarch and run the rom ok.

 

Example of a rom Im trying is Chrono Trigger. My rom name is Chrono Trigger (USA).sfc

 

From the xml file the name is :

<game name="Chrono Trigger (USA)" index="" image="">
        <description>Chrono Trigger (USA)</description>
        <cloneof></cloneof>
        <crc>2d206bf7</crc>
        <manufacturer>Squaresoft</manufacturer>
        <year>1995</year>
        <genre>Role-Playing</genre>
        <rating>Other - NR (Not Rated)</rating>
        <enabled>Yes</enabled>

 

Here is my current ini for SNES:

 

[exe info]
path=
rompath=/mnt/sdcard1/Hyperspin/Emulators/Super Nintendo Entertainment System/roms/
userompath=true
exe=com.retroarch/com.retroarch.browser.retroactivity.RetroActivityFuture
romextension=zip,sfc,smc,7z
parameters=cores/bsnes_mercury_performance_libretro_android.so
searchsubfolders=
pcgame=false
winstate=
hyperlaunch=false
Per_Game_Modules=false
Skipchecks=false
Hide_Cursor=use_global
Hide_Desktop=use_global
Hide_Taskbar=use_global
CPWizard_Enabled=use_global
CPWizard_Delay=use_global
CPWizard_Params=use_global
Fade_In=use_global
Fade_Out=use_global
Fade_Color=use_global
Fade_In_Duration=use_global
Fade_Out_Duration=use_global
Fade_In_Delay=use_global
7z_Enabled=use_global
7z_Extract_Dir=use_global
7z_Delete_Temp=use_global
Keymapper_Enabled=use_global
Keymapper=use_global
MultiGame_Enabled=use_global
MultiGame_Background_Color=use_global
MultiGame_Side_Padding=use_global
MultiGame_Y_Offset=use_global
MultiGame_Image_Adjust=use_global
MultiGame_Font=use_global
MultiGame_Text_1_Options=use_global
MultiGame_Text_1_Text=use_global
MultiGame_Text_2_Options=use_global
MultiGame_Text_2_Offset=use_global
MultiGame_Use_Sound=use_global
MultiGame_Sound_Frequency=use_global
MultiGame_Exit_Effect=use_global
MultiGame_Selected_Effect=use_global
MultiGame_Use_Game_Art=use_global
MultiGame_Art_Folder=use_global

[filters]
parents_only=false
themes_only=false
wheels_only=false
roms_only=false

[themes]
use_parent_vids=false
use_parent_themes=false
animate_out_default=false
reload_backgrounds=true

[wheel]
alpha=.15
small_alpha=1
style=normal
speed=high
pin_center_width=500
horz_wheel_y=512
vert_wheel_position=right
y_rotation=center
norm_large=360
norm_small=230
vert_large=400
vert_small=240
pin_large=500
pin_small=200
horz_large=240
horz_small=150
letter_wheel_x=800
letter_wheel_y=384
text_width=700
text_font=Style4
small_text_width=260
large_text_width=400
text_stroke_size=6
text_stroke_color=0x000000
text_color1=0x00BFFD
text_color2=0xFFFFFF
text_color3=0x00BFFD
color_ratio=139
shadow_distance=0
shadow_angle=45
shadow_color=0x000000
shadow_alpha=1
shadow_blur=0

[pointer]
animated=true
x=975
y=360

[video defaults]
path=H:\hyperspin\Media\Super Nintendo Entertainment System\Video\

[sounds]
game_sounds=true
wheel_click=true

[navigation]
game_jump=50
use_indexes=false
jump_timer=400
remove_info_wheel=true
remove_info_text=true
use_last_game=false
last_game=Wario's Woods (E)
random_game=false

start_on_favorites=false
[special Art A]
default=true
active=true
x=512
y=720
in=0.4
out=0.4
length=3
delay=0
type=normal
start=bottom

[special Art B]
default=true
active=true
x=512
y=740
in=0.4
out=0.4
length=3
delay=0
type=fade
start=none

[special Art C]
active=false
x=512
y=384
in=0
out=0
length=3
delay=10
type=fade
start=none

[Game Text]
game_text_active    = true
show_year           = true
show_manf           = true
show_description    = true
text_color1         = 0xFD070B
text_color2         = 0xFD070B
stroke_color        = 0x000000
text_font           = Style3
text1_textsize=26
text1_strokesize=7
text1_x=32
text1_y=610
text2_textsize=36
text2_strokesize=8
text2_x=30
text2_y=640
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Change (mnt) to (storage), and see if that works :)

Inside the Hyperspin.apk the paths are:

builder.setMessage("Valid locations are \"/storage/usbdrive/Hyperspin\", \"/storage/sdcard1/Hyperspin\", or \"/storage/sdcard0/Hyperspin\". Please visit Hyperspin-fe.com for more info.");

So if your hyperspin is loading, it must be using one of them paths, and not /mnt. I could be wrong though, only been learning android coding a week :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sting - I had the Hyperspin directory on both a USB drive and the sd card. I removed it from the sdcard and  things started working.  I have NES and SNES roms loading now. I will try this again on my 64gb sd card. I dont know if that caused a problem or not.

The android ini files I downloaded from this site do seem to work as is. So rompath=Emulators/Super Nintendo Entertainment System/roms/ is working. Thanks to all who helped me. Now I'll try to get more emulators working and learn more about hyperspin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, Something weird is going on here. Hyperspin worked on my USB drive fine. When I copied it to sdcard1, all the ini files in the settings directory had a .txt extension added to them. Then when I ran hyperspin, there were no rom lists on the emus. I renames the NES ini file and tried hyperspin again but NG. I dont know why these files are getting renamed when I copy them to the sdcard.

Share this post


Link to post
Share on other sites

So I pulled my sdcard and put it in my mac and reloaded the settings directory. Then installed back in the shield TV and the ini files are ok and hyperspin works. This has to be a bug with Android and the Nvidia shield TV.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jcort-there are no services or default apps on Android TV that would auto-rename your files.   Perhaps you were viewing them with a file-explorer/viewer app that did it?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...